Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Letos je obeleževanje potekalo v petek, 17. novembra.

Tudi letos smo na ta dan na naši šoli pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk in obeležili dan slovenske hrane. Letos bomo več pozornosti namenili kruhu saj je tudi  slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Že cel teden potekajo dejavnosti, povezane s prehrano. Učenci četrtih razredov so v ponedeljek 13.11.2023 in sredo 15.11.2023 imeli naravoslovne dneve, na katerih so se učili o tem kaj je zdrava prehrana, o pomenu rednega zajtrkovanja za zdravje ter o lokalno pridelani hrani. Na naravoslovnih dneh so si pripravili pogrinjke in se učili o vedenju pri mizi. Poudarili smo tudi pomen ločevanja odpadkov, recikliranja in uporabe vrečk za večkratno uporabo.

V okviru pouka so učenci tudi ustvarjali – pripravili so risbe čebel, ki bodo ta in prihodnji teden razstavljene v jedilnici šole (https://www.makspecar.si/index.php/dogodki/slike/5r-slovenski-zajtrk).

Mlajši učenci so si prebrali zgodbo o bogati in ubogi sestri, ki je ilustrirana na letošnjem plakatu. Učenci prve triade so prejeli zgibanko Čebelarske zveze Slovenije, ki jim je bila v pomoč pri spoznavanju snovi povezane s pridelavo hrane, čebelarstvom in okoljem

Učenci 5. razreda so v pripravi na tradicionalni slovenski zajtrk sami pripravili različne namaze in jih dekorirali ter postregli (https://www.makspecar.si/index.php/dogodki/slike/5r-zivila).

Učenci 6. razreda so med gospodinjstvom reševali sadno zelenjavno križanko ter pekli medenjake in kekse z modelčki.

V sklopu projekta smo se trudili učence šole seznaniti s pomenom pridelave in uživanja lokalne hrane, s pomenom kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Pogovoru o teh temah je bil v tem tednu namenjen čas med razrednimi urami (po presoji razrednikov). V času pred ZAJTRKOM V PETEK 17.11.2023 so si vsi učenci šole vzeli čas za ogled izobraževalnega videa na temo kmetijstva in pridelave lokalne hrane; ki ga je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Slovenski zajtrk sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje. Letos so nam kruh dostavili iz pekarne BlatnikPek (Iz krušne peči); mleko iz kmetije Jamšek; maslo iz mlekarne Celeia, jabolka iz Biotehniške fakultete, med pa smo nabavili pri čebelarstvu Kostanjšek.

Dragi starši, po jutru se dan pozna! Važno je, da tudi doma gojite navado zdravega zajtrka. Pozivamo vas, da z otroci pogledate pravljico Bogata in uboga sestra, ko je dostopna na povezavi https://prvi.rtvslo.si/podkast/lahko-noc-otroci/54. Lahko si pogledate tudi posebno oddajo Ribič Pepe o Tradicionalnem slovenskem zajtrku, na povezavi: https://ziv-zav.rtvslo.si/predvajaj/ribic-pepe/174996776.

20231117_091831.jpg

Več slik

Deli ta članek

Prejšnji članek

November 17, 2023 • 11:20AM

Naslednji članek

November 17, 2023 • 2:48PM

Teme člankov

Iz naših člankov