Logo_OSMP_200.png

OŠ n.h. Maksa Pečarja

Črnuška cesta 9
SI-1231 Ljubljana-Črnuče
Tel: 01/5896-312
em: osmakspecar@guest.arnes.si

 

kul_sola.jpg

Logo_PZ_prijazna_sola-vrtec_2015-16.jpg

Ekosola_logotip.jpg

 

16. OKTOBER - SVETOVNI DAN HRANE

Objavil/a Prehrana - 2020-10-13 15:16:44

SVETOVNI DAN HRANE

 

V petek, 16. oktobra, je Svetovni dan hrane, ki ga pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo obeležujemo že 41. let. Ob izkušnji srečanja z novo epidemijo Covid-19 imamo letos dodatno priložnost spomniti se in prepričati o neizmerni vrednosti hrane, pridelane in predelane na domačih tleh - bodisi kot rezultat lastnega truda ali truda slovenskih pridelovalcev in predelovalcev.

 

Letošnja tema svetovnega dne hrane se glasi: »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. SkupajPoudarjena je pomembna vloga vseh vključenih v prehransko oskrbovalno verigo: "živilski junaki" - kmetje in zaposleni v živilsko predelovalni industriji. Za slovenske razmere pa so ob teh ključnega pomena za prehransko ponudbo še kuharsko osebje in organizatorji prehrane v šolski kuhinji ter učitelji v procesu učenja in osveščanja o zdravi prehrani.

 

Za vsakega izmed nas je koristno, če imamo MOŽNOST, ZNANJE in VEŠČINE, da sami pridelamo hrano, jo po potrebi predelamo, pripravimo in na kulturen način v prijetni družbi tudi primerno zaužijemo oz. ustrezno shranimo/konzerviramo za kasnejšo uporabo. To so odločilni prehranski izzivi, ki bi jim kot posamezniki oz. kot družba morali slediti, če želimo ohraniti človekovo zdravje in ravnovesje naravi.