SPLETNO NASILJE IN VARNOST NA DRUŽBENIH OMREŽJIH

Spoštovani starši!

Na šoli opažamo, da otroci in mladostniki prekomerno in nekritično uporabljajo družbena omrežja. Zaznavamo tudi porast medvrstniškega spletnega nasilja.

Vljudno vas prosimo, da se s svojim otrokom pogovorite o varni in odgovorni rabi družbenih omrežij in o tem, katere strani so primerne za njihovo starost in razvoj ter pri tem postavite meje.

Svetujemo vam tudi, da  spremljate otrokovo komunikacijo na družbenih omrežjih  in omejite aktivnosti vašega otroka na spletu. 

Z otrokom se pogovorite o tem, kako pomembno je, da vam zaupa in pove, če je žrtev spletnega nasilja. Z otrokom spregovorite tudi o njegovi dolžnosti, da vam zaupa, v kolikor je žrtev spletnega nasilja njegov vrstnik. 

Seznanite ga tudi, da je šola varno okolje, kjer lahko poišče pomoč pri svojem razredniku, šolski svetovalni službi oziroma katerikoli odrasli osebi.  

Otroku je potrebno prisluhniti. In v resnejših primerih nasilja na spletu obvestiti policijo.

Več informacij o medvrstniškem spletnem nasilju si lahko preberete na spletni strani policije in sicer:

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/spletno-nasilje-in-spolne-zlorabe-otrok-na-internetu/medvrstnisko-spletno-nasilje.

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/spletno-nasilje-in-spolne-zlorabe-otrok-na-internetu/spolne-zlorabe-otrok-prek-spleta

https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-na-internetu/spletno-nasilje-in-spolne-zlorabe-otrok-na-internetu/spletno-nasilje-in-spolne-zlorabe-otrok-nasveti-za-starse

družbenaomrežja.jpg

Pripravila: Šolska svetovalna služba

 

Deli ta članek

Prejšnji članek

January 30, 2024 • 12:47PM

Naslednji članek

January 31, 2024 • 10:31AM

Teme člankov

Iz naših člankov