Priporočamo v branje

 

bodi_drevo.jpeg

Maria Gianferrari: Bodi drevo

Avtorica je svoje navdušenje nad knjigo Skrivno življenje dreves (2016) Petra Wohllebena prelila v naravoslovno slikanico Bodi drevo.

Tako je nastalo veličastno praznovanje dreves kot ene največjih stvaritev narave z ustreznimi primerjavami z ljudmi in nežnimi namigi, kako nas drevesa lahko navdahnejo, da postanemo boljši ljudje.

Z domiselno širino metafor je zajela vse od osnovne anatomije do sodelovanja v skupnosti ter s tem našla dober način, kako otrokom posredovati pomen dreves, da bi ga čim bolje razumeli in čim golobje začutili. Ljudje in drevesa črpamo moč iz istega sonca in zraka. Tako kot ljudje so tudi drevesa družabna, pogovarjajo se in izmenjujejo informacije, delijo si hrano in vire in kot ljudje so skupaj močnejša.

 

 

image (1).png

Ammi-Joan Paquette: Vse iz oreha

Vse iz oreha je zgodba o Emiliji in njenem dedku, ki je pred veliko leti pripotoval čez ocean, da bi si ustvaril nov dom. S seboj je prinesel samo majhen kovček in v žepu oreh, ki ga je posadil na svojem novem dvorišču. Dedek obudi spomin na oreh, ki ga je dal njeni mami in Emiliji pokaže drevesi, ki rasteta drugo ob drugem. To jutro je tudi Emilija dobila svoj oreh na nočni omarici in zdaj ji dedek pripoveduje, kako naj skrbi zanj, da ga bo lahko nekoč posadila ob njegovem in maminem drevesu.

 

 

image (2).png

Patrice Karst: Nevidna nit

Dvojčka Liza in Jošt se neke nevihtne noči prebudita in prestrašena stečeta k mamici. Želita si njene bližine. Mamica ju pomiri, ko jima pove, da sta z njo vedno in povsod povezana z nevidno nitjo ljubezni. Čeprav je ne vidita, jo čutita v svojem srcu. ​​Terapevtska slikanica, ki otroke pomirja in tolaži. Pojasni jim, da so z nevidno nitjo ljubezni vedno povezani z vsemi, ki jih imajo radi. Slikanica je staršem, vzgojiteljem, učiteljem in socialnim delavcem v veliko pomoč pri pogovoru z otroki o spopadanju s tesnobo ob ločitvi, izgubi bližnjega, selitvi, premagovanju osamljenosti ali nočnih strahov.