Logo_OSMP_200.png

OŠ n.h. Maksa Pečarja

Črnuška cesta 9
SI-1231 Ljubljana-Črnuče
Tel: 01/5896-312
em: osmakspecar@guest.arnes.si

 

kul_sola.jpg

Logo_PZ_prijazna_sola-vrtec_2015-16.jpg

Ekosola_logotip.jpg

 

Prijavo učencev na interesne dejavnosti lahko opravite tudi preko e-redovalnice do 23. septembra.

Prijavnica

Pevski zbor

Kdor poje, zlo ne misli je star slovenski pregovor, ki nazorno pojasni zakaj imamo v Sloveniji vse več zborov. Takšno dejavnost gojimo tudi pri nas v vseh razredih osnovne šole.  S prepevanjem si krepimo narodno in kulturno zavest, hkrati pa se še dobro zabavamo.  Glasba je umetnost, ki  nežno boža in razvaja naša ušesa, če pa so v to vključeni naši otroci, pa imamo starši še prav posebno zadovoljstvo. Zbor je interesna dejavnost  pri kateri gojimo dober odnos do glasbe, kulture in petja predvsem pa v njem sodelujejo učenci in učenke, ki zlo ne mislijo.

Zborovodja: Mitja Vaupotič, prof. glas. vzgoje

E-projekti iz TJ@ (8. in 9. r)

Interesna dejavnost je namenjena učencem, ki imate radi angleščino in računalništvo. Na srečanjih boste izdelovali različne e-projekte oz. računalniške projekte. Lahko boste ustvarili novo animacijo, napisali e-knjigo, posneli odličen zvočni posnetek ali kratek filmček. Nadgradili boste svoje znanje angleščine in pridobili kakšno novo e-spretnost. Najboljše izdelke bomo lahko poslali na različne državne ali meddržavne natečaje in razpise. In res je, kar se govori: e-projekti so ena @.

Mentor: Miha Vrčko

Angleška bralna značka

Kakšne knjige žive po policah! Polne zvezd in mavrice čiste.
In vse čakajo noč in dan, da jim obrneš liste.
(Tone Pavček, Darovi)

Mentorica: mag. Jana Žnidaršič Knez, prof. ang. jezika

Angleški pravljični krožek 

Pri ID - Angleški pravljični krožek, bomo brali slikanice, pravljice, zgodbe v angleškem jeziku. O njih se bomo pogovarjali, jih ilustrirali, izdelali kakšno preprosto lutko in zgodbo dramatizirali, se naučili kakšno angleško pesem. Sodelovali bomo tudi v EPI Reading Badge (angleški bralni znački). Skupaj bomo prebrali predlagane knjige in se pripravili na tekmovanje, ki bo v začetku marca (prijava na tekmovanje ni obvezna). Interesna dejavnost je primerna za otroke, ki imajo radi branje in angleški jezik.

 

Prostovoljstvo

Prostovoljci znamo pričarati ljudem nasmeh ? Kako le! V novembru in februarju ustvarjamo voščilnice za starejše občane, nanje napišemo lepe misli in z njimi obdarimo stanovalce Doma starejših in upokojencev. Zanje pripravimo tudi nastope naših glasbenikov in pevcev. Lepo je in bo, tudi tebi.

Mentorica: Zvonka Lavbič Saje

DEBATNI KLUB

Debatni klub na naši šoli deluje že 13 let in dosega zavidljive uspehe. Kaj delamo? Raziskujemo različne teme od električnih avtomobilov, zelene energije, problematike mladih, nezdrave hrane …, oblikujemo argumente,  treniramo javno nastopanje, kritično razmišljamo in tekmujemo z vrstniki po Sloveniji. Priprave bodo na debatnem taboru ob koncu meseca. Če želiš svoje znanje in vedenje poglobiti, razširiti in ju resnično aktivno uporabiti, se nam pridruži.  

Mentorica: Zvonka Lavbič Saje

UMETNIŠKI KROŽEK

Namenjen je učencem 5. in 6. razreda, ki radi  ustvarjajo. Potekal bo od novembra do aprila. Učenci se bodo seznanili s slikarstvom. Spoznali bodo risarske, slikarske in grafične tehnike. Risali in slikali bodo z ogljem, kredo, svinčnikom in čopičem.

Pri kiparjenju oz. oblikovanju plastike  bodo upodabljali resnične ali izmišljene like v  glini. Svoje zamisli bodo uresničevali z dodajanjem in odvzemanjem materiala. Naučili se bodo različnih tehnik, in postopkov.

Seznanili se bodo z oblikovanjem figure iz  žične konstrukcije in mavčnih ovitkov, izdelali obrazno masko, vlivali in dolbli gips, naredili izdelek iz lesa …

S priložnostnimi izdelki (voščilnica, darilo, maska…) bomo obeležili praznične dni in pomladni sejem.

Mentorica: mag. Alenka Velkavrh

 

ZMAJEV KARNEVAL

Po lanskoletni zelo uspešni predstavitvi na Zmajevem karnevalu tudi letos ne smemo zamuditi norčave pustne povorke . Čeprav še ne vemo za izbrano temo (izbirajo jo na nivoju mesta), verjamem, da bodo učenci s kreativnimi idejami in ustvarjalnim delom,  naredili spet nekaj imenitnega.

V skupino so vabljeni učenci, ki zmorejo in hočejo več. So ustvarjalni in pripravljeni na vztrajno in odgovorno delo, ker je treba zastavljeni projekt pripeljati do veselega konca.

 

Robotika 5. - 9. razred

Spoznali se bomo z osnovami sestavljanja in krmiljenja robotov. Pripravili se bomo na tekmovanje s sledilnimi roboti in roboti reševalci. Delali bomo s kompleti Fischertechnik RoboPro in Lego Mindstorms.

Krožek bo zače z delom že v oktobru po 2 uri tedensko (ponedeljki od 14:45-16:15).

Mentor: Aleš Drinovec

 

Tehniška raziskovalnica z elektroniko

V okviru interesne dejavnosti se bomo najprej spoznali z osnovnimi gradniki elektronike (upor, kondenzator, tranzistor, diode ...). S pomočjo teh gradnikov bomo naredili vezje, ki se bo odzivalo na svetlobo, metronom, preprosto alarmno napravo, in verjetno še kaj. Kasneje se bodo posamezni učenci, pari ali celo skupine lotile samostojnega raziskovanja. Pri tem bomo uporabljali različna gradiva, kot so papir, les, umetne mase, magneti, nekateri celo kovine. Nekatere sestavne dele bomo dobili kar v kaki odrabljeni elektornski napravi ali igrači. Tisti najbolj zagreti se bodo odločili celo za izdelavo lastne raziskovalne naloge.

Mentor: Milan Gaberšek, prof. matematike in tehnike

Vesela šola

Interesna dejavnost Vesela šola poteka kot priprava na tekmovanje. Več o tem ...

Mentorica: Mateja Vihtelič, prof.

 

Ročne spretnosti

Interesna dejavnost Ročne spretnosti je namenjena učenkam in učencem od 6. do 9. razreda. Pri dejavnosti bomo oblikovali različne okrasne in uporabne predmete iz različnih materialov. Uporabili bomo papir, steklo, blago, maso Fimo in maso Das, stare čipke in nogavice, semena, … Namen interesne dejavnosti je razvijati ročne spretnosti, razvijati čut za estetiko in čut za skladnost barv in oblik.

Dejavnost bo najverjetneje potekala ob petkih po pouku. Glede na izdelek, ki ga bomo delali, bomo skupaj vsakokrat po dve do tri šolske ure. Pri delu bomo uporabljali različne materiale, ki jih je treba kupiti, zato bo potrebno plačati materialne stroške.

Mentorica: Barbara Horvat, učiteljica matematike

 

Planinski krožek

Program dela Otroške skupine PLANINSKI ŠKRATKI zajema organizirane planinske izlete, planinsko šolo, dvodnevni izlet in planinski tabor.

Na planinskem taboru učenci poleg pohodništva, planinske šole, pastirskih iger in družabnih večernih dejavnosti opravijo preizkus znanja za zlati planinski znak.

V zimskih mesecih organiziramo igre v telovadnici, malo šolo plezanja na šolskih plezalnih stenah in orientacijski pohod.

Organiziramo skupne sestanke, kjer starše seznanimo  z delom planinskega krožka in jim pokažemo filme z izletov. Enkrat na leto gremo skupaj v planine.

Vsako leto se udeležimo tekmovanja Mladina in gore.V mesecu aprilu, očistimo pot do Rašice.

Na izletih razvijamo prijateljstvo, občutek pripadnosti, spoštovanje in pripravljenost pomagati sočloveku. Vzgajamo k varovanju okolja. Spodbujamo vzdržljivost in vztrajnost pri hoji. Učenci dobijo prva znanja o načrtovanju izletov, opremi planinca, gibanju v gorah, varni hoji, prvi pomoči in vremenskih razmerah.

Pridite, kadar smo skupaj, nam  je lepo!

Mentor: mag. Alenka Velkavrh, Andreja Dominc, Lilijana Renko

 

Folklora

Vabim vas, da se mi pridružite pri interesni dejavnosti folklora. Vabljeni ste dečki in deklice iz 4., 5., in 6. razreda. Učili se bomo ljudske plese in pesmi, se igrali igre naših babic, se spoznavali s preprostimi otroškimi glasbili in se predstavili z odrsko postavitvijo, ki se jo bomo skupaj naučili. Če bomo uspešni, bomo lahko svoje znanje predstavili na šolski in krajevni prireditvi, morda pa še kje.

Mentorica: Andreja Dominc

Tolkala

Pri krožku Tolkala bomo skušali pridobiti nekaj osnovnih veščin bobnanja in se naučiti igrati nekatere preproste ritme. Dobivali se bomo ob petkih 6. šolsko uro.

Mentor: Andrej Smrekar

Flavta (začetna)

Spoznali bomo glasbeno teorijo, pravilno rokovanje s flavto in igranja po notnem zapisu. Igrali
bomo različne melodije in otroške pesmi.

Mentorica: Anita Prijol

Ročne spretnosti

S pomočjo različnih materialov (volna, blago, papir,karton...) bomo z različnimi tehnikami izdelali uporabne in okrasne izdelke. Naučili se bomo prišiti gumb, izdelati cofke, kvačkali...

Mentorica: Anita Prijol

ČAROBNE SPROSTITVENE IGRE

Spoznavali bomo svet gibanja na razne načine. Na urah se bomo zabavali, plesali, igrali igre zaupanja, medsebojnega spoštovanja, se učili prijetnih otroških masaž, tehnik dihanja za umirjanje in boljše počutje, sproščali ob vizualizacijah, izdelovali mandale….

Mentorica : Tanja Garvas

Odbojka mlajše deklice

Odbojka je na naši šoli že tradicija. Spoznali se bomo z osnovnimi elementi igre, spoznavali osnovna pravila mini in male odbojke. Razvijali bomo specifične motorične sposobnosti, ki so potrebni za boljšo igro. Kot šola se bomo vključili v tekmovalni sistem ljubljanskih šol. Lani smo se uvrstili na 5. mesto. Vabljene so deklice od 4. do 7. razreda.

Mentorica: Andreja Dominc

Kuharski krožek

Interesna dejavnost kuharski krožek je namenjena učencem in učenkam 4. in 5. razreda. K omenjeni dejavnosti so lepo vabljeni vsi učenci, ki svojo ustvarjalnost radi pokažejo tudi na področju pripravljanja jedi. V okviru interesne dejavnosti se naučimo veliko o zdravih prehranjevalnih navadah, zdravem načinu prehranjevanja, seznanimo se z različnimi postopki priprave jedi, se naučimo nekaj o lepem vedenju pri mizi, znamo pripraviti pogrinjek in še veliko zanimivih stvari. Veliko se pogovarjamo tudi o osebni higieni, pospravljanju delovne površine. Seznanimo se s kuhinjsko opremo in pripomočki. 

Brez peke palačink in slastnih piškotkov seveda ne gre, vse kar pripravimo, pa na koncu ure pospravimo v naše lačne želodčke.  Skratka imamo se fino, zato se nam le pridružite!

Mentorica: Mojca Bernot Sotenšek

Kolesarski krožek

V letošnjem šolskem letu bomo organizirali »PROMETNI KROŽEK«, v okviru katerega bo potekala priprava na občinsko tekmovanje v kolesarskih spretnostih. H krožku bodo povabljeni učenci 6. razredov, ki so že uspešno opravili kolesarski izpit.

Dejavnosti krožka bodo sestavljene iz praktičnih in teoretičnih vsebin  in se bodo odvijale v prostorih šole ter njenih pripadajočih površinah. Opravljali bomo tudi kolesarjenja v domačem kraju. Poleg omenjenega tekmovanja bomo predvidoma sodelovali tudi na občinskih akcijah v zvezi s prometom, za katere dobivamo vabil skozi šolsko leto. Učenci, ki bodo sodelovali v Prometnem krožku bodo morali prinesti soglasje staršev, iz katerega bo razvidno, da dovoljujejo udeležbo v prometu, v okviru načrtovanega krožka.

 

Košarka za 8. in 9. razred

Mentor: Robert Lukač

 

Mala odbojka (4. do 7. razred)

Pri odbojki se otroci srečajo z osnovnimi odbojkarskimi elementi: zgornji odboj s prsti, spodnji odboj, spodnji servis.

Na treningih razvijamo tudi osnovne motorične sposobnost, ki so pomembne za odbojkarsko igro. Veliko je skokov, padcev, kratkih šprintov.

Letos je bila ekipa male odbojke prva v Ljubljani in zmagala na klubskem državnem prvenstvu. V mini odbojki so zasedli drugo mesto v Ljubljani.

Na treningih veliko igramo in se imamo lepo.

Mentor: Jani Malovič                                      

 

Petanka

Petanka je francoska igra s kroglami, primerna za vse, od najmlajših do najstarejših. Potrebujemo le krogle in balinček in igra se lahko začne. Igralci poskušajo približati krogle balinčku, podobno kot pri balinanju, le da so igrišča različna, na primer peščena, makadamska in podobno. Igramo lahko posamezno, v dvojkah ali v trojkah. Petanka je primerna za piknike, družinska srečanja, na kampiranju, izletu in podobno.

Na naši šoli smo kot prvi naredili šolska igrišča in upamo, da bodo našemu zgledu kmalu sledile tudi druge šole.

Člani petankarskega krožka se bodo udeležili državnih prvenstev in občasnih turnirjev. Krožek bo potekal jeseni in spomladi, saj smo odvisni od vremena, zato ga v zimskem času ne bo. Krogle si učenci lahko izposodijo v šoli. Treningi bodo v ugodnih vremenskih razmerah potekali dvakrat tedensko na šolskih igriščih. Vljudno vabljeni učenci vseh razredov!

Mentorica: Laura Bračič

Francoski projekti

Interesna dejavnost je namenjena učencem učencem od 7. in 9. razredea, ki se pri izbirnem učijo francoščino.  Predvidoma se bomo srečevali enkrat tedensko, najverjetneje v torek ali četrtek sedmo šolsko uro. Dopisovali si bomo s francosko šolo, izdelovali plakate, voščilnice, prebirali bomo francoske knjige, spoznavali francosko glasbo, ter pripravili igro, s katero se bomo predstavili na francoskem festivalu.

Mentorica: Katka Božič, prof. angleškega in francoskega jezika

 

Spoznavamo svet
Interesna dejavnost je namenjena učenkam in učencem 3. razreda. Enkrat tedensko bomo preko glasbe, ustvarjanja, filmov in iger spoznavali tuje dežele. Če radi potujete, spoznavate nove stvari in kulture in si želite razširiti svoja obzorja, je spoznavanje sveta pravo za vas.Vabljeni!

Mentorica: Jana Koruza

 

Igre sveta

 

Na uri igre sveta se igramo in spoznavamo najrazličnejše igrice sveta. Spoznavamo tipične igre različnih držav. V učilnici se bomo igrali in spoznali z namiznimi igricami, spoznavnimi in socialnimi, kot tudi na igrišču z elementarnimi in športnimi igricami. 

 

Mentorica: Anja Kastelic Merhar

 

 

Otroke lahko prijavite tudi na interesne dejavnosti, ki jih vodijo zunanji sodelavci. Glejte letake in plakate.