Letošnje šolsko leto na šoli premierno razpisujemo umetniški natečaj z namenom, da bi med učenci še dodatno spodbujali njihovo ustvarjalnost in jim ponudili priložnost, da svoje ustvarjalno mišljenje, posebno zanimanje ali morda nadarjenost na posameznem področju izkažejo s svojimi avtorskimi projekti in se predstavijo tudi drugim učenkam in učencem naše šole. Želja koordinatorjev in mentorjev je predvsem ta, da projekte, naloge ali izdelke učencev, ki bodo na natečaju še posebej uspešni, združimo v šolski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku 2024, s čimer želimo dokazati, da so mladi ustvarjalci pomemben gradnik v ohranjanju kulturne dediščine in da so željni ter zavzeti v ustvarjanju nečesa novega.

Na natečaj, ki se je začel v oktobru in se bo zaključil 16. decembra 2023, se lahko prijavijo učenci naše šole, ki bodo ustvarjali na enem (lahko tudi dveh ali več) umetniških področjih:

·         animacija in videografija (koordinator g. Alen Lovrič, prof. angl.),

·         likovna umetnost (koordinatorica ga. Vida Zagorc Ušeničnik, prof. lik. ped.),

·         glasbena umetnost (koordinator g. Mitja Vaupotič, prof. glasb.),

·         literarna umetnost (koordinatorica ga. Nataša Sitar, prof. slov.),

·         plesna umetnost (koordinatorica ga. Eva Turk, prof. angl.).

Učenci lahko na natečaj prijavijo svoje avtorske izdelke, ki so ali še bodo nastali v času razpisa tega natečaja, lahko pa tudi tiste, ki še niso bili javno objavljeni in so nastali že pred tem razpisom.

Ker je projekt Umetniški natečaj šele ugledal luč sveta (zelo bomo veseli, če bo postal tradicija naše šole!), se koordinatorji tokrat nismo odločili za enotno temo, ampak želimo dati priložnost vsem, da na svoj inovativni način obogatijo natečaj in da ustvarijo raznovrstne izdelke, zgodbe, pesmi, igre, filme, skladbe, animacije, plesne koreografije …

Za lažje delo komisije in končno odločitev pri izboru najboljših prejetih izdelkov, smo koordinatorji pripravili nekaj kriterijev, ki naj bodo učencem v pomoč pri delu.

Kriteriji po področjih:

a.    Animacija in videografija

Navodila za video: video naj bo dolg 2−5 minut, vključno z uvodno in izhodno špico. Uvodna špica naj vsebuje: napis "Osnovna Šola narodnega heroja Maksa Pečarja" ali šolski logotip, naslov videa.

Izhodna špica naj vsebuje: imena in vloge vseh sodelujočih, zahvale učiteljem in ostalim, ki so vam pomagali pri videu (če ste imeli pomoč) ter napis "Osnovna Šola narodnega heroja Maksa Pečarja" ali šolski logotip.

Navodila za animacijo: animacija naj bo dolga 2−3 minute, vključno z uvodno in izhodno špico. Če uporabljate stop-motion tehniko, imejte vsaj 5 sličic na sekundo (fps/frames per second).

Uvodna špica naj vsebuje: napis "Osnovna Šola narodnega heroja Maksa Pečarja" ali šolski logotip in naslov animacije.

Izhodna špica naj vsebuje: imena in vloge vseh sodelujočih, zahvale učiteljem in ostalim, ki so vam pomagali pri videu (če ste imeli pomoč) ter napis "Osnovna Šola narodnega heroja Maksa Pečarja" ali šolski logotip.

Izbira teme zgodbe je poljubna, upoštevajte pa nekaj omejitev: zgodba naj bo smiselna širšemu občinstvu. Posnetki in animacija morajo biti primerni za šolo, torej brez preklinjanja ipd. Sledite dramskemu trikotniku po najboljših močeh (zasnova - zaplet - vrhunec - razplet - razsnova) oz. poskusite najti pravilo zgodbopisja, ki ustrezajo vašemu videu ali animaciji.

Izdelek pošljite na elektronski naslov natečaja ali oddajte koordinatorju, g. Alenu Lovriču.

b.    Likovna umetnost

Na likovnem natečaju sodelujete  vsi učenci naše šole. Učenci bodo razdeljeni po triadah, 1.−3. razred, 4.−6. razred in 7.−9. razred. Sprejete bodo kiparske umetnine, velikosti do 30 cm ter slikarske, risarske umetnine, velikosti A3 – risalni list. Motiv je poljuben. Izhajajte iz teme: vse, kar je lepo.

Obvezno priložite listek z imenom in priimkom ter razred. Izdelke bo sprejemala Vida Zagorc Ušeničnik, prof. lik. ped.

c.    Glasbena umetnost

Skladba je avtorsko delo učenca. Učenec lahko pesem zapoje ali zaigra na glasbila (glasbila so lahko narejena tudi doma). Pesem lahko traja od 1 minute

do največ 3 minut. Skladbo lahko ustvari posameznik ali več učencev skupaj. Zvočni posnetek ali videoposnetek skladbe naj bo opremljen/poimenovan z imenom in priimkom učenca in naslovom izdelka. Posnetek pošljite na elektronski naslov natečaja ali ga oddajte koordinatorju, g. Mitji Vaupotiču.

d.    Literarna umetnost

Literarno besedilo je avtorsko delo učenca. Učenec lahko napiše pesem, pripovedno besedilo (kratko zgodbo, pravljico, basen, zgodbo v nadaljevanjih, radijsko igro, skeč, zvočno pravljico (literarno besedilo z zvočno podlago), prizor/več prizorov dramskega besedila … Besedilo naj bo napisano v slovenskem jeziku ali jeziku, ki je učni predmet na naši šoli (francoščina, angleščina, španščina, ruščina). Literarno besedilo lahko kombinira z drugimi umetniškimi področji (glasba, ilustracije, gibanje, igrani prizori ipd.). Besedilo mora biti napisano v Wordu in opremljeno z naslovom ter imenom in priimkom ustvarjalca ter naslovom besedila. Če je izdelek kombiniran z drugimi področji, poleg besedila pošljite še zvočni posnetek ali videoposnetek. Avtor je lahko posameznik ali več učencev. Izdelek pošljite na elektronski naslov natečaja.

e.    Plesna umetnost

Koreografija je avtorsko delo učenca, traja 1 do 2 minuti, sodeluje lahko posamezni učenec ali več učencev. Posnetek pošljite na elektronski naslov natečaja ali ga oddajte koordinatorki, ge. Evi Turk.

Izdelke, s katerimi bodo učenci sodelovali na natečaju, pošljite na elektronski naslov natečaja umetniski.natecaj.osmp@gmail.com do 16. 12. 2023.

V želji in pričakovanju, da se bo natečaja udeležilo čim večje število učencev, se koordinatorji obračamo na učeče učitelje ter starše, da svoje učence oziroma otroke spodbujate k ustvarjanju in jim pri tem pomagate tudi s svojimi napotki in izkušnjami. Učencem pa želimo zvrhan koš idej in ustvarjalnosti, predvsem pa poguma, če še kdo okleva pri tem, da bi se nam pridružil. Sodelovanje pri natečaju je morda prvi korak do zvezd …

Lepo vas pozdravljamo!

Koordinatorji umetniškega natečaja

​​​​​​​

Deli ta članek

Prejšnji članek

November 16, 2023 • 1:50PM

Naslednji članek

November 17, 2023 • 11:20AM

Teme člankov

Iz naših člankov