Tradicionalni slovenski zajtrk in teden slovenske hrane na naši šoli
V petek 22.11. smo na naši šoli obeležili tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem smo ponudili pristen in zdrav obrok iz lokalnih sestavin. Učenci so uživali v domačem medu čebelarja Kostanjška, slovenskem maslu iz mlekarne Celeia, svežem mleku mlekarne Jamšek, kruhu iz pekarne B-froma ter sočnih jabolkih zadruge Jarina. S tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo zopet poudarili pomen zdrave prehrane, in hkrati podprli lokalne pridelovalce, ki nas skozi celo šolsko leto povezujejo s slovensko kulinarično tradicijo.
Na naši šoli smo letos obeležili tudi Teden slovenske hrane, med katerim smo se še posebej potrudili, da smo na jedilniku imeli slovenske jedi iz lokalnih sestavin. Poleg že tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo skozi cel teden izbirali jedi, ki odražajo našo kulinarično dediščino, hkrati pa smo poskrbeli, da jedi sledijo prehranskim smernicam in omogočajo zdrav način prehranjevanja.
Vsak dan smo pri kosilu in malici okušali nekaj posebnega iz slovenske kulinarične zakladnice. Na meniju so se zvrstile tipične slovenske jedi, med njimi bujta repa, martinova pojedina, domača potica, goveja juha, »tenstan« krompir, jabolčni štrudelj, idrijski žlikrofi in še mnoge druge dobrote. Poseben poudarek smo namenili temu, da so bile sestavine slovenskega porekla, saj smo jih naročili pri lokalnih dobaviteljih, s čimer smo podprli slovensko kmetijstvo.
Priprave na Teden slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk so se začele že prej pri kuharskem krožku, izbirnih predmetih in gospodinjstvu in drugje. Naši učenci so spoznali, kako se pripravljajo bovški krafi, ena od tradicionalnih slovenskih jedi, ob tem pa so se naučili tudi veliko o pomenu zdrave prehrane. Četrtošolci so med naravoslovnim dnevom z naslovom Zdrava prehrana pripravili pogrinjke za zdrav zajtrk in se naučili, kako pomembno je začeti dan s hranljivim in lepo postreženim obrokom.
Obenem smo pri pouku gospodinjstva ustvarjali risbe tradicionalnega slovenskega zajtrka in tradicionalnih slovenskih jedi, s čimer so učenci raziskovali bogastvo slovenske hrane. Na ta način smo še dodatno obogatili izkušnjo Tedna slovenske hrane, ki nam je pokazal, kako pomembno je ohranjati tradicijo in ceniti lokalno pridelano hrano.
Letos smo skupaj doživeli čudovit teden poln okusov in spominov, ki povezujejo naše kraje, družine in zgodovino.
Vabim vas da si ogledate prispevek oddaje Krompir (TV-SLO) o pomenu Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je dostopen na https://365.rtvslo.si/arhiv/n/175086231.
Na povezavi https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/teden-slovenske-hrane-in-tradicionalni-slovenski-zajtrk-2024/, pa je tudi prispevek NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) o tednu slovenske hrane in tradicionalnem slovenskem zajtrku. Vabljeni k ogledu.